14 سالمه، چرا هنوز پریود نشدم؟ | بررسی علل و راهکارها
دوره قاعدگی دختران که به آن پریود هم میگویند، حدود ۲ تا ۲.۵ سال پس از اولین نشانههای بلوغ شروع میشود. معمولاً رشد سینهها اولین نشانه بلوغ است، اما گاهی اوقات موهای زائد ناحیه تناسلی زودتر ظاهر میشوند. دختران معمولاً بین ۸ تا ۱۵ سالگی اولین دوره قاعدگی خود را تجربه میکنند. اما برخی از دختران زودتر یا دیرتر از بقیه وارد دوران بلوغ میشوند و معمولا بیشتر دختران بین سن 13 تا 14 سالگی پریود میشوند. البته هستند دخترانی که تا 14 سالگی نیز پریود نمیشوند. تصمیم گرفتیم در این مقاله به دلایل پریود نشدن دختر 14 ساله بپردازیم.
دلایل پریود نشدن دختر 14 ساله
اینکه شما ۱۴ ساله هستید و هنوز پریود نشدهاید، لزوماً به معنای وجود مشکل نیست. با این حال، برخی از دختران ممکن است به دلایل دیگری پریود نشوند. یک نشانه برای فهمیدن اینکه ممکن است چه زمانی پریود شوید، بررسی لباس زیرتان برای ترشحات واژینال است. این ترشحات شفاف یا سفید رنگ و مخاط مانند معمولاً حدود ۶ ماه تا یک سال قبل از اولین دوره قاعدگی ظاهر میشوند.
همچنین میتوانید از مادرتان بپرسید که در چه سنی اولین دوره قاعدگی خود را داشته است. دخترانی که دیرتر از حد معمول اولین دوره قاعدگی خود را تجربه میکنند، اغلب متوجه میشوند که مادر یا سایر اقوام زن آنها نیز دیرتر از حد معمول وارد دوران بلوغ شدهاند.
عوامل ژنتیکی و خانوادگی
عوامل ژنتیکی و خانوادگی میتوانند نقش مهمی در تاخیر یا عدم شروع قاعدگی در دختران ۱۴ ساله داشته باشند. شرایطی مانند سندرم ترنر که در آن دختر فقط یک کروموزوم X دارد، میتواند قاعدگی را به طور قابل توجهی به تأخیر بیندازد یا حتی مانع از آن شود. همچنین سابقه قوی تاخیر در قاعدگی یا عدم تعادل هورمونی در خانواده میتواند نشان دهنده مستعد بودن ژنتیکی باشد.
تغذیه نامناسب و کمبود وزن
دخترانی که کمبود وزن دارند یا اختلالاتی در خوردن دارند ممکن است متوجه تأخیر در شروع دوره قاعدگی خود شوند. تغییرات غیرعادی در وزن بدن، چه افزایش و چه کاهش، ممکن است در ورزشکاران نوجوان، افرادی که بد غذا هستند و یا افرادی که مشکلات تیروئیدی دارند رخ دهد.
تأثیر ورزش بیش از حد بر قاعدگی
ورزش منظم برای سلامتی بسیار مفید است، اما انجام تمرینات شدید و طولانی مدت به خصوص در دختران نوجوان، میتواند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد و باعث عدم پریود شدن در زمان بلوغ شود. این وضعیت، “آمنوره ناشی از ورزش” نامیده میشود. چربی بدن نقش مهمی در تولید هورمونهای جنسی دارد. ورزش شدید باعث کاهش چربی بدن شده و در نتیجه تولید هورمونهای استروژن و پروژسترون را کاهش میدهد. این کاهش هورمونی میتواند به اختلال در تخمکگذاری و در نتیجه پریود نشدن منجر شود.
اختلالات هورمونی
یکی دیگر از دلایل پریود نشدن دختر 14 ساله مشکلات هورومونی است. برخی از دخترها به دلیل عدم تعادل هورمونی پریود نمیشوند. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) حدود ۶ تا ۱۲ درصد از زنان در سن باروری را تحت تأثیر قرار میدهد. طبق دادههای ارائه شده توسط مراکز کنترل و پیشگیری بیماریهای ایالات متحده، این بیماری ممکن است تا ۵ میلیون نفر را تحت تأثیر قرار دهد. PCOS ممکن است باعث اختلالات هورمونی و نارسایی تخمکگذاری شود و در نتیجه سبب قطع قاعدگی شود. ریزش مو و آکنه نیز میتواند با بیماری تخمدان پلی کیستیک و سایر اختلالات هورمونی مرتبط باشد.
استرس و مشکلات روحی
نوجوانانی که مانند همسالان دیگر خود که الگوی قاعدگی منظم دارند، پریود نشده اند، ممکن است دچار استرس و فشار روانی شوند. اگر سطح استروژن نوجوان شما پایین است، پزشک ممکن است برای جلوگیری از پوکی استخوان در آینده، مکملهای کلسیم را توصیه کند. به دلیل پیشرفتهای اخیر در پزشکی، ناباروری را میتوان با روشهای مختلف درمان کرد. با این حال، یک ارزیابی کامل توسط پزشک میتواند به نوجوان شما کمک کند تا اقدامات لازم برای پیشگیری از این عوارض را انجام دهد.
بیماریهای زمینهای
بسیاری از بیماریهای زمینهای باعث اختلال در تولید هورمونهای جنسی (استروژن و پروژسترون) میشوند که برای تنظیم چرخه قاعدگی ضروری هستند. برخی بیماریها مانند اندومتریوز یا فیبرومهای رحمی میتوانند به بافتهای تولید مثل آسیب رسانده و عملکرد طبیعی آنها را مختل کنند.
داروها
برخی داروها میتوانند با هورمونهای قاعدگی یا تنظیم عملکرد هورمونی تداخل پیدا کرده و تخمکگذاری را سرکوب کنند و در نتیجه به قطع قاعدگی منجر شوند. داروهایی مانند ضد افسردگیها، داروهای روانپریشی و داروهای فشار خون میتوانند باعث بینظمی قاعدگی شوند. شایعترین علت قطع قاعدگی پس از یک سال اول قاعدگی، بارداری است. بیماریهای مزمن مانند سل، بیماری التهابی روده و غیره نیز میتوانند تاثیرگذار باشند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
توصیه میشود پس از اولین دوره قاعدگی دخترتان با پزشک مشورت کنید. اگر دختر شما دورههای قاعدگی نامنظم یا پریودهای از دست رفته دارد، برای شناسایی علت و اقدامات پیشگیرانه در صورت نیاز، با یک متخصص زنان و زایمان ملاقات کنید.
اگر دخترتان علائمی از اختلالات تیروئید، مشکلات تغذیه ای یا استرس داشت، به دنبال مراقبت پزشکی باشید. همچنین اگر شما یا یکی از عزیزانتان ورزشکار هستید و با مشکلاتی مانند قطع قاعدگی یا نامنظمی قاعدگی مواجه هستید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. پزشک با انجام معاینه فیزیکی و آزمایشهای لازم، علت اصلی را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز خواهد کرد. مراجعه زودهنگام به پزشک میتواند به کاهش خطر عوارض پریود نشدن در نوجوانان کمک کند.
دیدگاهتان را بنویسید