معرفی کامل مواد تشکیل دهنده جوهر پرینتر
شاید برای افرادی که قصد خرید پرینتر را دارند یا جوهر پرینتر آنها تمام شده است، این سؤال پیش بیاید که مواد تشکیل دهنده جوهر پرینتر چیست و علاقه داشته باشند تا از جزئیات آن باخبر شوند. جوهرهای پرینتر به صورت خمیری یا مایع بوده و از رنگ یا رنگدانه تشکیل میشوند. جوهر، رنگ تشکیل دهنده خود را از رنگدانه دریافت میکند که منبع آن از ترکیبات نیتروژنی یا همان رنگ به دست میآید. همان طور که می دانیم از جوهرها در انواع مختلف جهت تولید کردن متن یا تصاویر استفاده میشود. بیشتر از نود درصد جوهرها را جوهرهای چاپی تشکیل میدهند که در آنها رنگها با رنگدانه ترکیب میشوند.
مواد اصلی تشکیل دهنده جوهر پرینتر
مواد اصلی تشکیل دهنده جوهر پرینتر شامل موم پلیپروپیلن، کربن سیاه، پلیاستر، رنگدانه آبی، رنگدانه زرد و رنگدانه قرمز و سیلیکافوم است که درادامه به شرح هر یک خواهیم پرداخت.
موم پلیپروپیلن
از موم پلیپروپیلن جهت روانسازی جوهر استفاده میشود. موم پلیپروپیلن از پلیمر ساخته شده و رشته کربن آن مواد شیمیایی را آزاد کرده و باعث لغزش مولکولها و لیز خوردن آنها بر روی هم میشود.
کربن سیاه
کربن سیاه یک پلیاستر بی رنگ بوده که برای تبدیل آن به رنگ مشکی، به آن مواد خالص اضافه میکنند تا رنگ بگیرد. از مهمترین مواد تشکیل دهنده یک تونر مشکی، کربن سیاه یا قیر است که این ماده مواد پلاستیکی را سیاه کرده و بر روی کاغذ با چسبندگی زیاد میچسبد.
پلیاستر
مواد تشکیل دهنده جوهر از پلاستیک بوده که به صورت پودری در بازار موجود بوده و در اختیار خریداران خواهد بود. هر چقدر مقدار دانههای پودری، ریزتر باشد، باعث خواهد شد که کیفیت چاپ بیشتر شود.
پلیاستر حاوی موادی است که با آن آب معدنی و نوشابه میسازند و قیمت آن نسبت به پلیمر بالاتر است و ارزش بیشتری هم دارد. خصوصیات پلیاستر براق بودن آنها، مواد سمی کم و نقاط ذوب کم آن است و باعث میشود که دستگاههای پرینتر یا کپی، انرژی کمتری را مصرف کنند و در نتیجه منجر به افزایش سرعت این دستگاهها خواهد شد.
رنگدانه قرمز
رنگدانه قرمز از ترکیب کویناکریدون متشکل شده و یک رنگ صنعتی حساب میشود.
رنگدانه زرد
رنگدانه زرد از ترکیب بنزیمیدازول تشکیل شده است.
رنگدانه آبی
در تونرها رنگ آبی به اسم فتالوسیانین مس بوده که رنگی متشکل از رنگهای آبی و سبز است.
سیلیکافوم
سیلیکافوم میتواند بر روی سطح جوهر جریانی مایع را بسازد و باعث خواهد شود که سرعت دستگاههای پرینترهای اداری پیشرفته افزایش پیدا کند. این ماده بیشتر در جوهرهای پلیاستر که ممکن است بسوزند به کار گرفته میشود.
انواع جوهرهای پرینتر و مواد تشکیل دهنده آنها
در معرفی انواع جوهرهای پرینتر، باید بگوییم که ما دو نوع جوهر پرینتر داریم که یک نوع آن جوهر چاپگر جوهرافشان و یک نوع تونر پرینتر لیزری است که در ادامه تفاوتها و مواد تشکیل دهنده این دو جوهر پرینتر را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مواد تشکیل دهنده جوهر چاپگر جوهرافشان
جوهر چاپگر قابل استفاده در پرینترهای جوهرافشان، مایعی رنگی با رنگدانههایی به شکل قطرههای ریز است و از بخش نازل چاپگر بر روی کاغذ خواهد ریخت. در این پرینترها دو نوع جوهر جامد و مایع مصرف میشود. اگر پرینتر با جوهر مایع کار کند پرینتهای خروجی آن حالت شفافتری دارند و به همین علت هم از این پرینترها بیشتر در چاپ تصویر و کارهای گرافیکی استفاده میشود.
مواد تشکیل دهنده تونر پرینتر لیزری
تونر پرینتر پودری ریز بوده و در دستگاههایی که چاپ لیزری دارند مصرف میشود. ترکیبات اصلی تونر از پلیاستر، رزین، اکسید آهن، پودرکربن و پلیمرهای خاص است که پودر کربن بیشترین ماده ای است که آن را تشکیل میدهد و در پرینترهای لیزری مصرف خواهد شد. مواد ترکیبی تشکیل دهنده تونر در هر کارخانه ای متفاوت است. اغلب تونرها از جنس پلیاستر بسیار ریز بوده که در واقع از انواع پلاستیک تهیه میگردند.
مواد تشکیل دهنده جوهر مشکی
جوهر مشکی از ترکیب لاک الکل به همراه کربن سیاه تشکیل شده است. مقدار کدر شدن جوهر مشکی با اضافه شدن رنگدانه سفید ایجاد شده از دی اکسید تیتانیوم متغیر خواهد بود. میتوان رنگدانههای سفید را به صورت جدا یا با اضافه کردن رنگدانههای دیگر جهت تغییر رنگ جوهر مشکی به کار گرفت. از رنگدانههای سفید جهت روشن کردن سایر رنگها کمک گرفته خواهد شد.
مواد تشکیل دهنده جوهر رنگی
جوهرهای رنگی از رنگ و نمک تشکیل میشوند و بعضی از رنگهای جوهر دستگاه چاپگر که به جوهرهای ارگانیک معروفاند با کمک نمک و رنگ میتوانند رنگهایی مانند رنگ سبز فتالوسیانین (Phythalocyanine Green) و آبی طاووسی را ایجاد کنند. جوهرهایی که ارگانیک نیستند رنگهایی مانند زرد کادمیوم و سبز کروم را ایجاد میکنند که کمتر از جوهرهای ارگانیک به کار گرفته میشوند. رنگهای جوهر از کرومات سرب به همراه سولفات تهیه شده و رنگدانههای سفید آن مانند دی اکسید تیتانیوم را میتوان جهت تغییر خصوصیات جوهر رنگی به کار برد. در نهایت رنگدانهها با مخلوط شدن با لاک الکل میتوانند جوهر رنگی را تولید کنند.
سخن پایانی
در این مقاله با مواد تشکیل دهنده جوهر پرینتر آشنا شدیم و در صورتی که بخواهیم به زبان سادهتر این موضوع را تعریف کنیم باید بگوییم که جوهر یک ماده نیمه مایع ایت که در نوشتن، انواع چاپ و طراحیها به وسیله پرینتر از آن استفاده میشود. مواد تشکیل دهنده جوهرها مشابه رنگ از یک رنگدانه معدنی یا آلی با یک حلال شیمیایی ساخته میشوند. بیشتر از نود درصد جوهرهای تولیدی جهت چاپ هستند و پایه همه این جوهرها لاک الکل بوده که یک مایع روشن است.
تمام رنگ های پرینتر، از ترکیب رزین با حلال ها در دمای بالا جهت رسیدن به یک ترکیب یکدست ساخته میشوند و زمانی که رزین با مواد تشکیل دهنده جوهر پرینتر مخلوط میگردد، باعث چسبناک شدن لاک الکل خواهد شد. بعد از مخلوط شدن لاک الکل با رنگدانهها، گلولههای رنگی ایجاد میشوند و در همه بخشهای جوهر به صورت مساوی پخش خواهند شد.
دیدگاهتان را بنویسید