اقیانوس چیست؟ عمیق ترین نقطه اقیانوس کجاست؟
اقیانوس چیست ؟
اقیانوس ها در واقع مناطق وسیعی از آب های زمین هستند که مرز میان قاره ها را می سازند. اقیانوس ها بسیار بزرگ بوده و دریاهای کوچکتر را به همدیگر متصل می کنند. اقیانوس ها در واقع یک منطقه آبی وسیع و یکپارچه هستند که به یکدیگر نیز متصل می شوند. بد نیست بدانید که 72٪ از سطح کره زمین را اقیانوس ها تشکیل داده اند. بزرگترین اقیانوس جهان، اقیانوس آرام یا کبیر است که یک سوم سطح کره زمین را در بر می گیرد. انواع ماهی های بزرگ و کوچک، خرچنگ ها، ستاره های دریایی، کوسه ها، نهنگ ها و صدها موجود دریایی دیگر در اعماق اقیانوس ها زندگی می کنند. حال که متوجه شدید اقیانوس چیست ، بد نیست تا با با انواع اقیانوس های جهان آشنا شوید.
اقیانوس های جهان کدام اند ؟
به طور کلی پنج اقیانوس در جهان وجود دارد که به ترتیب وسعت عبارتند از:
- اقیانوس آرام یا کبیر
- اقیانوس اطلس
- اقیانوس هند
- اقیانوس منجمد جنوبی
- اقیانوس منجمد شمالی
کوچکترین اقیانوس جهان، اقیانوس منجمد شمالی یا اقیانوس قطب شمال است. اقیانوس منجمد جنوبی نیز به عنوان اقیانوس قطب جنوب نامیده می شود زیرا منطقه اطراف قطب جنوب را در بر می گیرد.
عمیق ترین نقطه اقیانوس کجاست ؟
حال که متوجه شدید اقیانوس چیست و با انواع آن آشنا شدید، قصد داریم یکی از سوالات مهم شما را درباره اقیانوس ها پاسخ دهیم. عمیق ترین نقطه اقیانوس کجاست؟ عمیق ترین نقطه اقیانوس، دراز گودال ماریانا در اقیانوس آرام است که 11000 متر از سطح دریا عمق دارد. در این نقطه از اقیانوس، دمای هوا بسیار سرد و هیچ نوری وجود ندارد و برخی از موجودات بسیار غیرمعمول در این قسمت از اقیانوس زندگی می کنند.
رنگ اقیانوس
بسیاری از مردم بر این باورند که آب منعکس کننده رنگ آبی آسمان است و به همین دلیل رنگ اقیانوس ها نیز آبی است، اما این باور درست نیست. آب رنگ آبی بسیار کمی دارد که فقط در صورت وجود مقدار زیادی از آن قابل مشاهده است. با این حال، علت اصلی رنگ آبی یا سبز اقیانوس ها این است که آب، قسمت قرمز نور ورودی را جذب می کند و قسمت سبز و آبی نور را منعکس می کند و ما نور منعکس شده را به عنوان رنگ آب می بینیم.
گیاهان اقیانوس
گیاهانی که در اعماق اقیانوس ها وجود دارند، می توانند در آب شور زندگی کنند. این گیاهان تحت تاثیر نور خورشید، دما، فشار آب و حرکت آب قرار دارند. گیاهان میکروسکوپی که در نزدیکی سطح آب زندگی می کنند و از نور خورشید برای تولید مواد غذایی استفاده می کنند، فیتوپلانکتون نامیده می شود. تقریبا حیات تمام حیوانات اقیانوس به طور مستقیم یا غیرمستقیم به این گیاهان بستگی دارد. جلبک ها نوع دیگری از گیاهان موجود در اقیانوس ها هستند که در اعماق اقیانوس ها به وفور مشاهده می شوند.
حیوانات اقیانوس
در اقیانوس ها از ارگانیسم های تک سلولی کوچک تا نهنگ آبی بزرگترین حیوان زنده کره زمین و انواع ماهی ها، اختاپوس ها، مارماهی ها، دلفین ها، خرچنگ ها، ستاره های دریایی، صدف ها، حلزون ها و صدها موجود دریایی دیگر زندگی می کنند. در آب های کم عمق ممکن است خرچنگ های زیادی را مشاهده کنید. در آب های عمیق تر، حیوانات دریایی در اشکال و اندازه های مختلفی در اقیانوس شنا می کنند. این حیوانات شامل انواع بسیاری از ماهی ها و پستانداران دریایی نظیر دلفین ها و نهنگ ها می شوند.
ماهی های اقیانوس
براساس آمارها حدود 33000 گونه شناخته شده ماهی وجود دارد و بسیاری از آنها در اقیانوس ها زندگی می کنند. بسیاری از این ماهی ها منبع خوبی از پروتئین هستند، بنابراین بسیاری از مردم آنها را دربرنامه غذایی خود جای داده اند. امروزه معمولا از طریق ماهیگیری در اقیانوس ها، حدود 2٪ کالری مورد نیاز مردم تامین می شود. ماهی تن و شاه ماهی از مهمترین ماهی های اقیانوسی هستند که در نزدیکی سطح اقیانوس صید می شوند. سالانه بیش از یک میلیون تن شاه ماهی در اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس صید می شود و تقریبا از هر ده ماهی صید شده از اقیانوس ها، هشت ماهی به عنوان غذا برای انسان استفاده می شود.
دمای اقیانوس ها چقدر است ؟
اقیانوس ها در نقاط مختلف خود درجه حرارت های متفاوتی دارند. دمای آب در اقیانوسی های منجمد شمالی و منجمد جنوبی به مراتب سردتر از سایر اقیانوس ها می باشد. به طور کلی هرچه به سمت عمق یک اقیانوس حرکت کنیم، دمای آب به دلیل کاهش میزان دریافت نور خورشید سردتر خواهد شد.
آلودگی اقیانوس ها
فعالیت های انسانی تقریبا روی تمامی قسمت های یک اقیانوس تاثیر می گذارد. شبکه های ماهیگیری غیر قانونی که اقدام به صید ماهیان و آبزیان در مکان های حفاظت شده به صورت غیر قانونی می نمایند. کشتی ها و نفتکش هایی که روغن و زباله خود را درون آب اقیانوس ها می ریزند. زباله هایی که توسط مردم از کناره ها و سواحل اقیانوس ها در شهرها وارد آب می شوند، همه و همه سبب آلودگی اقیانوس ها به طرق مختلف می شوند. از آنجا که اقیانوس ها 70 درصد از سطح کره زمین را تشکیل می دهند، باید در حفاظت از آنها کوشا باشیم، چرا که آلودگی وسیع اقیانوس ها به معنی آلودگی وسیع کره زمین است و تهدید کننده جان انسان ها و تمام موجودات زنده خواهد بود.
فواید اقیانوس ها برای انسان چیست ؟
اقیانوس ها حدود 1.34 میلیارد کیلومتر مکعب آب را در خود جای داده اند که تقریبا 97 درصد از منابع آب زمین را تشکیل می دهد. در آب اقیانوس ها حدود 3.5 درصد نمک حل شده است. آب اقیانوس ها سرشار از کلر، منیزیم و کلسیم می باشد. اقیانوس ها گرمای خورشید را جذب می کنند و آن را به جو منتقل می کنند و در سراسر جهان توزیع می کنند. این کمربند نوار نقاله گرما و الگوهای جهانی آب و هوا را هدایت می کند و به تنظیم درجه حرارت در زمین کمک می کند، اقیانوس ها به عنوان بخاری در زمستان و تهویه کننده هوا در تابستان برای کره زمین عمل می کند.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید