آبرفت چیست؟ چگونگی تشکیل و خصوصیات خاک آبرفتی

آبرفت چیست ؟
آبرفت به خاک و رسوباتی که در معرض فرسایش قرار گرفته و تغییر شکل داده و دوباره توسط آب حمل شده است، گفته می شود. آبرفت به زبان ساده توصیفی است که برای رسوبات جمع شده توسط رودخانه ها به کار می رود. رودخانه ها به طور دائم مواد رسوبی را در امتداد مسیر حرکت خود حمل می کنند، بیشتر این مواد در مناطقی از رودخانه جمع می شوند که آب با سرعت و قدرت بیشتری در آن جریان دارد. رودخانه می تواند در هر نقطه از مسیر خود آبرفت را رسوب دهد، اگرچه آبرفت ها معمولا در مناطقی به محیط خارج رودخانه رسوب داده می شوند که جریان آب کندتر است. حال که متوجه شدید آبرفت چیست ، بد نیست تا با چگونگی تشکیل آن نیز آشنا شوید.
چگونگی تشکیل آبرفت
خاک آبرفتی سرشار از مواد مغذی بوده و ممکن است حاوی فلزات سنگین باشد. آبرفت ها هنگامی شکل می گیرند که نهرها و رودخانه ها سرعت آنها را کند می کنند. ذرات معلق خاک برای حمل توسط جریان آب با سرعت پایین، بسیار سنگین هستند و در بستر رودخانه رسوب می کنند. بهترین ذرات در دهانه رودخانه جمع می شوند و یک دلتا یا جلگه را تشکیل می دهند.
به زبان ساده تر، با گذشت زمان رسوبات با جریان آب تغییر می کنند و فرسوده می شوند، تا زمانی که قوام بیایند و حالتی مانند گِل پیدا کنند. آبرفت ها معمولا در جاهایی که رودخانه ها درون دریاچه ها و دریاها ریخته می شوند، قابل مشاهده هستند. آبرفت ها پس از رسوب و در طی زمان سبب می شوند تا دشت ها و جلگه ها تشکیل شوند.
خصوصیات خاک آبرفتی
خواص معدنی
خاک های آبرفتی بسته به ترکیب زمین شناسی منطقه، دارای مواد معدنی متفاوتی هستند. از آنجا که آبرفت از ماسه، گِل و لای، سنگ و سایر مواد آلی تشکیل شده است، دارای خاک حاصلخیزی برای کشاورزی می باشد. برخی از مهمترین ذخایر آبرفتی کشاورزی در جهان در نزدیکی رودخانه هوانگ، رود نیل، رودخانه گنگ و رودخانه می سی سی پی یافت می شود. رسوبات آبرفتی در طی زمان دریاچه های کوچک را پر می کنند و در نتیجه سبب ایجاد دشت های حاصلخیزی می شوند که برای کشاورزی مناسب است. این خاصیت خاک های آبرفتی شرایط را برای کاشت و رشد انواع علف ها، برنج، سیب زمینی، گندم و سایر محصولات غذایی مهیا می کند.
خواص مغناطیسی
خاک آبرفتی بسته به منطقه ای که در آن قرار دارد، خاصیت مغناطیسی متفاوتی ارائه خواهد داد. آلاینده های موجود در رودخانه ها و نهرها مانند فلزات سنگین و مواد معدنی مغناطیسی که با محتویات آبرفت ها ترکیب می شوند، زمینه های مغناطیسی را در خاک های آبرفتی ایجاد می کنند. آلاینده هایی از جمله سرب، روی و کادمیوم که از طریق زباله های کارخانه های سنگ آهن، سرب و یا سایر منابع آلاینده های شیمیایی وارد آبراه های آبی می شوند، سبب بروز این قضیه هستند. دانشمندان از این خصوصیات مغناطیسی خاک های آبرفتی برای تعیین سطح آلودگی یک منطقه جغرافیایی با آزمایش خاک آن منطقه استفاده می کنند.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی مطلب مناسب و خوبی بود خیلی متشکرم
جالب بود بیشتر بزارین